Fakta om Kullen
Kullaberg
Kullen (på svensk Kullaberg) er navnet på det 8 kilometer lange bjergskam 20 km nord for Helsingborg, med Mölle som den meste kendte sommerdestination.
Kullabergs naturreservat har fået status som ’bæredygtig turistdestination' ("European Charter for Sustainable Tourism") af organisationen Europarc Federation. Oplev ved selvsyn til lands, til vands, på cykel, på hesteryg, i lokalproducerede råvarer og meget mere.
Et mekka for naturelskere
Kullen er et sandt mekka for naturelskere og livsnydere, uanset om man er til det action fyldte som klatring og havkajak, eller man vil nyde naturen fra hesteryg eller en afslappende og bjergtagende vandring med udsigt til hav og bjerg.
Historie der lever – Synden i Mölle
Udover sin keramik og natur er Kullen også kendt for fiskelejet i Mölle som trak store overskrifter og datidens kendisser til sig mænd da mænd og kvinder i 1890erne begyndte at valfarte hertil for at bade sammen. Det var helt uhørt og ikke velset i alle kredse og derfor fik hele bevægelsen tilnavnet ’Synden i Mölle’.
Det rygtedes og ved århundredeskiftet og i årene frem til Første Verdenskrig dukkede det ene badehotel og pensionat efter det andet op og Mölle blev i årene frem til Første Verdenskrig et af de mest besøgte stedet i Europa og folk kom langsvejs fra for at se på løjerne og blive set!
Idag lever historien videre med stolthed. På Ranasvik Havsveranda, som var et fast mødested for de badende syndere, lever stemningen videre med blød jazz og gamle billeder med glade folk i srtibede badedrageter. På Hotel Villa Brunby kan man låne en retrovariant af en badedragt fra den tid og tage en dukkert ved klipperne i Arild og hotellets festvenue – en stemningsfyldt gammel lade har sjovt nok også hentet inpiration i historien og kalder sig Syndes lade.
Höganäs Keramik
For mange er Höganäs synonymt med keramik og de fleste nikker genkendende til den unikke brune saltglaseringsteknik, som man finder på krukker, fade, vaser osv og som stadig produceres i dag. Det hele startede i industrialiseringens barndom i det 17. århundrede med udvinding af kul. Höganäs gik på få år fra at være et lille fiskersamfund til et kulminesamfund med jernpulver industri og en af Sverigesførste jernbaner. Efter få år dalede kulsalget og man sadlede om i 1820erne og opførte teglværk til lerproduktion og resten er historie - Höganäs keramik blev et husholdingsvaremærke.
Keramikken lever i den grad videre i Höganäs og på Kullen. Et besøg i Salthallarna er et historisk vingesus hvor et par bevarede ovne danner rammen om butikker, restauranter, bryggeri mm. Desuden kan man gå ind og se hvordan der drejes med saltglaseringsteknik. Man kan også besøge KKAM som både er museum, men også et aktivt værksted som tilbyder drejekurser for grupper.
Nogle af Europas bedste vandresystemer
172 km afmærket vandresti, hvoraf 70 km kan vandres ved Kullen. (SL5) Ruten bugter sig 70 km rundt om Kullen og Skåne og byder på noget af Europas smukkeste landskab.
Afstand i bil
Kastrup Lufthavn
1:15 tim (bro)
Rådhuspladsen
1:40 tim (bro)
Helsingør
1:00 tim (færge)
Helsingborg
45 min
Malmö
1:00 tim
Göteborg
2:15 tim